Bruto- & nettoloon, hoe zit dat?

Delen

Je kent het wel… Denk je een best goed salaris te hebben afgesproken met jouw opdrachtgever, valt je eerste loonstrook flink tegen. Dit heeft te maken met het verschil in bruto- en nettoloon. Want het brutosalaris dat je overeenkomt, is anders dan het daadwerkelijke bedrag dat je op je rekening krijgt gestort. Hoe dat precies zit?! Dat leggen we je graag uit.

Brutoloon
In een uitzendovereenkomst of contract wordt altijd gesproken over het brutoloon. Dat is jouw totale salaris, nog voordat er de nodige kosten en belastingen vanaf zijn gehaald. Elke Nederlander is verplicht belasting af te dragen; dat is vanuit de overheid verplicht en daar kun je dus ook niets aan veranderen. De hoogte van de belasting die jij moet afstaan, staat vast en wordt berekend aan de hand van de hoogte van je inkomen. Andere kosten die van jouw brutoloon worden gehaald, zijn bijvoorbeeld pensioenpremies, werkeloosheidsverzekeringen of lunchvergoedingen. Welke kosten je moet betalen, vind je altijd terug in jouw contract.

Nettoloon
Een andere factor die van invloed is op het bruto-nettosalaris, is de loonheffingskorting. Dit is een korting die je ontvangt op de belasting die je moet betalen op je loon. Je mag maar voor één werkgever loonheffingskorting gebruiken, dus als je er meerdere hebt, krijg je maar bij één werkgever korting op de belasting die je betaalt. Het is dan ook handig om de loonheffingskorting in te zetten bij de baan waar je het meeste verdient. Want hoe meer je verdient, hoe meer belasting je betaalt. Door de loonheffingskorting houd je dus een hoger netto salaris over. Bij mintt regelen we dit allemaal voor je, dat scheelt jou een hoop uitzoekwerk.

Wat je uiteindelijk onderaan de streep overhoudt wanneer alle belastingen en kosten zijn afgetrokken, je loonheffingskorting is toegepast en eventuele reiskostenvergoedingen bij je salaris zijn opgeteld, dat is je nettoloon. Een hele puzzel dus, maar gelukkig wordt dit allemaal automatisch berekend en hoef jij er verder niets aan te doen.

Zelf berekenen wat je overhoudt?
Natuurlijk wil je weten wat je onderaan de streep overhoudt. Daar zijn hele handige berekentools voor op internet. Klik op een van de links hieronder en bereken het zelf.

Bruto-netto uurloon berekenen
Bruto-netto maandsalaris berekenen

Je kunt natuurlijk ook door ons een voorbeeld van je loonstrook laten opstellen. Dan weet je precies wat je overhoudt in jouw situatie. We helpen je graag!

Flexwerken: een stukje geschiedenis

Het begrip flexwerken is tegenwoordig een bekend begrip. Maar wie heeft dit bedacht? En wanneer is flexwerken ontstaan? Het

Flexwerken: een stukje geschiedenis

Het begrip flexwerken is tegenwoordig een bekend begrip. Maar wie heeft dit bedacht? En wanneer is flexwerken ontstaan? Het