Flexwerken: een stukje geschiedenis

Delen

Het begrip flexwerken is tegenwoordig een bekend begrip. Maar wie heeft dit bedacht? En wanneer is flexwerken ontstaan? Het begon allemaal ruim 100 jaar geleden in Amerika, toen meneer Samuel L. Workman begon met zijn eenmanszaak. Workman richtte de ‘Rented Help Service’ op, waarbij hij arbeidskrachten in dienst nam die hij tijdelijk uitzond. Hij deed dit vanaf 1920 naast zijn vaste baan, maar maakte er rond 1930 zijn beroep van. 

In Nederland waren er toen nog niet veel bedrijven actief in deze vorm. Maar toen waren er twee studenten van de Vrije Universiteit Amsterdam die in 1960 om 02.00 uur ‘s nachts terugfietsten van een feestje in Amstelveen. Ger Daleboudt en Frits Goldschmeding kwamen op het briljante idee een uitzendbureau te starten en noemden het – jawel – Uitzendbureau Amstelveen. Het eerste kantoor dat zij oprichtten had een dubbele functie; ze maakten er ook gelijk hun slaapzaal van. In 1964 veranderen de studenten de naam van hun uitzendbureau naar Randstad; een uitzendbureau dat je hoogstwaarschijnlijk wel kent en dat is uitgegroeid tot een van de grootste. 

In de jaren tussen 1960 en 1994 gebeurde er veel. Zo kwam er in 1961 de eerste bond die de belangen behartigden van ondernemers in de flexbranche; de Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU). 10 jaar later kwam de eerste uitzend-cao voor administratieve krachten en eind jaren tachtig kwam er een algemeen verbindende uitzend-cao én kwam er meer regelgeving om uitzendkrachten dezelfde rechten te geven als vaste krachten. Niet veel later, in 1994, kwam er nog een belangenbehartiger bij voor de flexorganisaties: de Nederlandse Bond van Bemiddelings- en Uitzendondernemingen, oftewel: de NBBU. Samen met de ABU vormen zij twee onafhankelijke organisaties die alle betrokken bedrijven nauw in de gaten houden en erop toezien dat de regels worden nageleefd.

Als flexwerker ben je dus zeker van een goed vangnet! Dat vinden we bij mintt ook heel belangrijk; dat jij op een fijne manier je werk kunt doen en veel werkgeluk ervaart. Dat is ons doel en we doen er alles aan om dat doel te bereiken. Samen vooruit, noemen wij dat!

Bruto- & nettoloon, hoe zit dat?

Je kent het wel… Denk je een best goed salaris te hebben afgesproken met jouw opdrachtgever, valt je eerste

Bruto- & nettoloon, hoe zit dat?

Je kent het wel… Denk je een best goed salaris te hebben afgesproken met jouw opdrachtgever, valt je eerste